Eripakkumised

Küüslauk, 500 g

Küüslauk, 500 g
Mudel: 2020521
Saadavus: Laos
Hind: 4.56€
KM-ta: 3.80€
Kogus:  
      

Küüslauk sisaldab rohkem kui 200 keemilist ühendit. Seal hulgas peaaegu 100 väävliühendit (0,1% kogumassist) ehk sulfiidi. Küüslauk sisaldab ka suures koguses fütokemikaali lignaan – keskmiselt 580 mikrogrammi 100 grammi kohta. Just lignaani mõju inimorganismile seostatakse kasvajatevastase toimega.

Küüslauk sisaldab teadaolevalt 10 erinevat looduslikku suhkrut: monosahhariide (arabinoos, fruktoos, galaktoos, glükoos jne) ja polüsahhariide (inuliin jne). Suhkrud moodustavad küüslauguküünest ¼.

Küüslaugus leidub 0,3% väävlit sisaldavat lõhnata ainet alliini, mis mugula peenestamisel laguneb ensüümide toimel kiiresti allitsiiniks, mis annabki küüslaugule tema spetsiifilise lõhna. Alliin laguneb ensüümide mõjul tugeva antibiootilise toimega allitsiiniks, allüülpropüüldisulfiidiks, diallüüldisulfiidiks ja diallüültrisulfiidiks – väävliühendeid sisaldavadki peamiselt lenduvad õlid. Eeterliku õli kogus on vähene 0,1–0,4%, sisaldab aga S-allüülmerkaptotsüsteiini ja S-metüülmerkaptotsüsteiini, terpeenidest tsitraali, geraniooli, linalooli jne. Allitsiin on õline vedelik ja väga ebapüsiv ühend, temast tekivad aja jooksul ajoeenid, vinüülditiinid, oligo- ja polüsulfiidid. Allitsiin ei ole värskes küüslaugus bioloogiliselt aktiivne. Värske küüslauk sisaldab ensüümi allinaas ja aminohapet alliin, mis paiknevad küüslaugus üksteisest eraldi. Kui küüslauk langeb seente ja/või mikroobide rünnaku alla ja küüslaugumembraan saab kahjustada, muunduvad eelpoolnimetatud ühendid allitsiiniks, mis aitab tõrjuda kahjustajate rünnaku.

Küüslaugu maitse – mahedamast kuni eriti teravani – sõltub osaliselt ka sellest, kui ruttu teda pärast peenralt koristamist süüakse. Noor ja värske on reeglina mahedam ja mahlasem. Küüslaugu lisamine parandab toiduainete säilivust.

Küüslaukude valmistamiseks kasutatakse kõige erinevamaid kulinaarseid valmistamisviise: hautamine, keetmine, praadimine, grillimine, marineerimine ja ka suitsutamine. Valmistusviisid muudavad küüslaugu maitse-, lõhna ja raviomadusi. Marineeritud (terved küüned, viilutatult, tükeldatult või purustatult äädikalahuses) küüslaugu tervistavad omadused pika säilivusaja (5 kuni isegi 15 aastat) jooksul üksnes paranevad.

Kõige lõhnarikkam on toores küüslauk. Töödeldud lõhnakomponendid muunduvad, nii näiteks eemaldab küüslaugu keetmine (vees, piimas, puljongis jne) talle omase lõhna ja kuivatatud küüslauk on pea lõhnatu, samas lisades sellele vett, lõhn taasaktiveerub.misväärseks – 1 g annab ligikaudu 1 kcal energiat. Sisaldab kuni 8% valke.

Küüslauku peetakse koos naistepuna ja ženženniga üheks maailma populaarseimaks ravimtaimeks. Taime eeterlik õli ja füntotsiidid on inimorganismile eriti vajalikud, samuti on küüslauk tugeva antibiootilise toimega. Küüslauku kasutatakse rahvameditsiinis vesitõmmisena, taimeteena, leotisena, taimekääritisena ja värskelt.

Toiteväärtus 100 grammi kohta:
 
Kalorsus
102 kcal
 
Valgud
3.5 g
Rasvad
0.5 g
Süsivesikud
20.4 g
 
Vesi
67.8 g
Alkohol
0 g
 
Vitamiin A
- µg
Vitamiin D
- µg
Vitamiin E
0.01 mg
Vitamiin C
17 mg
Vitamiin B1
0.13 mg
Vitamiin B2
0.03 mg
Niatsiin
1.8 mg
Vitamiin B6
0.38 mg
Vitamiin B12
- µg
 
Naatrium
18 mg
Sool
0.05 g
Kaalium
373 mg
Kaltsium
18 mg
Magneesium
8 mg
Fosfor
153 mg
Raud
1.5 mg
Tsink
0.9 mg
Jood
2.7 µg
Seleen
2 µg
 

Kui mingi aine kohal on "-", siis selle aine kohta andmed puuduvad.

Lisa arvamus

Nimi:


Kommentaar: Märkus: HTML kood ei ole lubatud!

Hinne: Halb           Hea

Sisestage pildil nähtav kontrollkood:



Sildid: Küüslauk
Tugiteenuste Keskus OÜ © 2018